قطعه‌ای که در وصف سالار شهیدان اجرا شد؛ تأکید به ترویج فرهنگ عاشورایی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی انجمن موسیقی ایران، ششمین ویژه‌برنامه عاشورایی «خیمه هنر» شامگاه چهارشنبه ۱۱ تیر هم‌زمان با ششمین روز از ماه محرم در پهنه رودکی برگزار شد.

در ابتدای برنامه، مجلس شبیه «عابس و شوذب» به سرپرستی جمال‌الدین قاسمی اجرا شد.

عابِس بن ابی‌شَبیب شاکِری یا عابس بن شبیب شاکری، (درگذشت ۶۱ ق)، از اصحاب امام حسین (ع) و شهیدان کربلا و اهل قبیله بنی‌شاکر از قبیلهٔ هَمدان. وی از مشاهیر کوفه بود و گفته‌اند در سخنوری و خطابه توانایی بسیاری داشته است.

شَوذَب مولی شاکر از شهدای کربلا و نامه‌رسان مسلم بن عقیل به امام حسین (ع) بود. وی از مکه با کاروان امام حسین (ع) به کربلا آمد. روز عاشورا پس از حنظله بن اسعد شبامی به شهادت رسید.

پس از پایان تعزیه، نواهای مقامی آذری (اوخ شاماگ)، توسط فرامرز گلزارفرد سرپرست گروه و نوازنده بالابان، بهار علیزاده تخلص چوبان اوقلو مداح اهل بیت و عباس رسول‌زاده مداح اهل بیت اجرا شد.

گلزار فرد سرپرست گروه پیش از اجرای خود گفت: امروز اینجا هستیم تا با زبان آذری در فضای مقامی حرف بزنیم، در این نوای مقامی به زبان خودمان درباره شجاعت، حق‌طلبی و رشادت امام حسین (ع) می‌گوییم. این هنر از زمان‌های قدیم نسل به نسل به ما ارث رسیده و امیدوارم بتوانیم سینه به سینه این مهم را ترویج دهیم تا فرهنگ عاشورایی ادامه‌دار باشد.

در ادامه برنامه، موسیقی آیینی در قالب اجرای ۲۰ نفره سنج و دمام با نام «هیئت سیدالشهدا» از مؤسسه فرهنگی خلیج فارس به سرپرستی ناصر ورامینی توجه حضار را به خود جلب کرده و گروه از ابتدای پهنه رودکی تا انتها با رسیدن به خیمه هنر برنامه خود را به پایان رساندند.

هنرمند بعدی، نادرمحمد آهنگربیک خواننده و نوازنده دوتار خراسانی پیش از اجرا گفت: امروز در این برنامه دو نوحه با نام‌های «شهید کربلا» و «سالار شهیدان» اجرا خواهم کرد. قطعهٔ «سالار شهیدان» را مدت زیادی بود که دوست داشتم اجرا کنم اما میسر نمی‌شد و امشب این اتفاق به سرانجام رسید.

پس از اجرای هنرمند خراسانی، گروه سازهای بادی متشکل از علی ضرابی (ترومپت)، محمدرضا پناهی‌نژاد (درام)، امیرحسین زبردست (ساکسفون)، شایان هاتف (ترومپت) و رامتین وقاری (کلارینت) به اجرای نواهای ماندگار حسینی پرداخت.

در بخش بعد، خوانش شعر آئینی، اثری از محمود حبیبی‌کسبی بود، که شعر او در وصف امام رضا (ع) با نام «ای شاه پناهم بده» شهرت زیادی دارد. وی در این مجلس اشعاری در وصف اباعبدالله الحسین (ع) اجرا کرد. همچنین محسن عبدوس، شاعر آیینی کشور، شعری در وصف حضرت زینب (سلام الله علیها) اجرا کرد. این اثر در سال ۱۳۷۰ سروده شده است.

حسن ختام برنامه «خیمه هنر»، اجرای رضا شیری (خواننده پاپ) بود. وی یکی از آثار مداح فقید کشور، سلیم مؤذن‌زاده را به زبان آذری خواند.

تعدادی از هنرمندان فعال عرصه هنرهای تجسمی هم‌زمان با آغاز دور جدید ویژه گ‌برنامه «خیمه هنر» با همکاری اداره‌کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آثاری مرتبط با ایام سوگواری شهادت حضرت سیدالشهدا (ع) را در پهنه رودکی تولید و ارائه می‌کنند. سمیه ولیان دبیر بخش هنرهای تجسمی، فائزه قائمی‌منش، هویدا بیکعلی، فاطمه رضایی، راضیه رازگردانی، رؤیا افتخاری، علی پیرانی، نازنین زهرا لهوردیان، مینا امدادی، فریبا رخستی، اعظم علیزاده نیک، عبدالرحمن پوربافرانی، امیرحسن طاسباز، مهدی الهوردیان، بنفشه اسداله‌زاده و عباس عباسی هنرمندان و اعضای ستاد برگزاری بخش هنرهای تجسمی رویداد «خیمه هنر» را تشکیل می‌دهند.

در حاشیه برنامه‌های ششمین از همان لحظه ابتدا، نقاشی قهوه‌خانه‌ای توسط سعید مسیبی و سهیل مسیبی انجام گرفت.

نادره رضایی معاون امور هنری، آیدین مهدی زاده مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی، نصیر حیدریان رهبر ارکستر سمفونیک تهران، مجید طوسی تهیه‌کننده، بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی و محمدعلی مرآتی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران حاضران این برنامه بودند.

پروژه «خیمه هنر» توسط معاونت امور هنری در قالب محفل عاشوراییِ هنرمندان طی روزهای ۶ تا ۱۵ تیرماه از ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۲ هم‌زمان با دهه اول ماه محرم در پهنه فرهنگی هنری رودکی برگزار می‌شود.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم مجله فارسی منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + 6 =