برای پذیرش فرزند خواندگی چه شرایط قانونی را باید در نظر داشت؟
یکی از اهداف ازدواج کردن برای بسیاری از زن و شوهران، فرزند آوری است. اما در بعضی مواقع به هر دلیلی امکان داشتن فرزند برای بعضی از زن و شوهرها وجود ندارد. به همین دلیل در چنین شرایطی بعضی از این زن و شوهرها تصمیم میگیرند که کودک غریبه و بی سرپرستی را به عنوان فرزند خوانده خود بپذیرند. البته در مواردی هم شاهد این اتفاق هستیم که زن و شوهرهایی که فرزند دارند هم به سراغ پذیرش فرزند خواندگی کودکان بی سرپرست از سازمان بهزیستی میروند. از آنجایی که این روزها به علت طلاق، فوت والدین و یا فقر تعداد کودکان بی سرپرست رو به افزایش است، حتی زنان و دختران بی شوهر و مجردی که شرایط خاصی داشته باشند هم میتوانند درخواست و تقاضای سرپرستی کودکان و نوجوانان بی سرپرست را داشته باشند.
البته در خصوص اعطای سرپرستی کودکان قوانین و مقررات و شرایط خاصی وجود دارد تا برای مسئولان بهزیستی اطمینان نسبی به وجود بیاید که بعد از اعطای فرزند خواندگی، کودکان و نوجوانان بی سرپرست نزد خانوادههایی معقول و محترم و با شرایط فوقالعاده خوبی رشد پیدا میکنند و بزرگ میشوند. در ادامه این مقاله به توضیحات کاملی در خصوص شرایط پذیرش فرزند خوانده خواهیم پرداخت. برای آشنایی با شرایط قانونی و مدارک لازم برای فرزند خواندگی با ما همراه باشید، همچنین پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات تکمیلی و متناسب با سوالات خود، حتما از مشاوره خانواده آنلاین استفاده نمایید تا پاسخ سوالات خود را در لحظه و فوری به دست آورید.
چه کسانی می توانند تقاضای فرزند خواندگی کنند؟
بر اساس ماده ۵ قانون حمایت از کودکان بد سرپرست و بی سرپرست، اشخاصی که میتوانند سرپرستی کودکان و نوجوانان مشمول این قانون را از سازمان بهزیستی تقاضا کنند شامل افراد زیر میشوند:
- زوجینی که ۵ سال از تاریخ ازدواج آنها گذشته باشد و از ازدواج خود صاحب فرزندی نشده باشند، مشروط بر اینکه حداقل یکی از آنها بیش از ۳۰ سال سن داشته باشد.
البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که اگر پزشکی قانونی تشخیص دهد امکان بچهدار شدن برای زوجی وجود ندارد، شرط ۵ سال اعمال نخواهد شد.
- زن و شوهران دارای فرزند، مشروط به اینکه حداقل یکی از آنها بیش از ۳۰ سال سن داشته باشد.
- دختران و زنان بدون شوهر و مجرد، درصورتی که حداقل ۳۰ سال سن داشته باشند حق سرپرستی دختران را خواهند داشت.
برای اطلاعات از این موضوع که شما نیز شامل افرادی که میتوانند تقاضای فرزند خواندگی به سازمان بهزیستی داشته باشند، هستید یا خیر میتوانید از مشاوره خانواده تلفنی استفاده کنید. در ادامه به بررسی شرایط گرفتن فرزند خوانده از بهزیستی خواهیم پرداخت.
شرایط قانونی پذیرش فرزند خواندگی
خانوادهها و افرادی که میخواهند سرپرستی کودکی را عهدهدار شوند باید شرایط قانونی ویژه پذیرش فرزند خواندگی را دارا باشند. در حقیقت چه به لحاظ سلامت جسمی و روحی و روانی و چه از نظر تمکن مالی باید در وضعیت قابل قبولی قرار داشته باشند. در ادامه شرایط گرفتن فرزند خوانده از سازمان بهزیستی را بیان میکنیم:
- زن و شوهر باید تابعیت ایرانی داشته باشند و در صورتی که در خارج از کشور ایران سکونت دارند میتوانند درخواست پذیرش سرپرستی خود را از طریق سفارتخانه به سازمان بهزیستی ارسال کنند.
- اعتقاد و باور به یکی از ادیانی که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شده است.
- به بیماریهای واگیردار یا صعب العلاج مبتلا نباشند.
- توانایی لازم برای تربیت و نگهداری و مراقبت از کودکان و نوجوانان را داشته باشند.
- محکومیت جزایی موثر نداشته باشند.
- تمکن مالی قابل قبول
- انجام واجبات و ترک محرمات
- صلاحیت اخلاقی
- اعتیاد نداشتن به الکل، مواد مخدر و یا روان گردان
- مهجور نبودن
- یکی از زوجین حداقل ۳۰ سال سن داشته باشد.
برای اطلاعات دقیقتر از شرایط پذیرش فرزند خوانده حتما از یک مشاور خانواده باتجربه کمک و راهنماییهای لازم را باید دریافت کنید.
مدارک مورد نیاز برای گرفتن فرزند خوانده
متقاضیان فرزند خواندگی باید درخواست رسمی خود مبنی بر فرزند پذیری را به سازمان بهزیستی اعلام کنند. این درخواست حتما باید به امضای متقاضیان رسیده و شامل اطلاعاتی مبنی بر نشانی و شماره تلفن متقاضیان باشد. گاهی اوقات متقاضیان شروع کار پذیرش فرزند خوانده را از دادگاه شروع میکنند و بعد به بهزیستی معرفی میشوند. مدارک مورد نیاز برای گرفتن فرزند خوانده عبارتند از:
- تصویر صفحه اول و دوم شناسنامه زوجین
- تصویر سند ازدواج
- گواهی عدم بچهدار شدن زوجه از پزشک متخصص زنان و زایمان
- گواهی پزشکی قانونی مبنی بر عقیم بودن زن و شوهر یا یکی از آنها
- ارائه حکم سرپرستی آزمایشی از مراجع قضایی
- گواهی برگ عدم سوء پیشینه کیفری زوجین
- گواهی سلامت جسم و روان از پزشک قانونی برای زن و شوهرها
- گواهی تمکن مالی از جمله فتوکپی سند منزل مسکونی، فیش حقوقی، اتومبیل و…
- گواهی سلامت از پزشک مبنی بر عدم ابتلا به بیماریهای واگیردار و صعب العلاج
- گواهی عدم اعتیاد
سازمان بهزیستی موظف است در صورت لزوم متقاضیان فرزند خواندگی را برای دریافت گواهینامههای مورد نیاز به سازمانهای مربوطه معرفی کند. همچنین کسب راهنمایی و مشورت با افراد متخصص، قبل از فرزند پذیری از موارد بسیار مهمی است که زوجین قبل از تشکیل کمیته فرزند خواندگی باید در آن شرکت کنند و نتیجه جلسات در پرونده آنها درج شود. به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که برای انجام این مدل از کارها حتما باید از یک فرد آگاه به موارد مربوط به حوزه خانواده، کمک و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص نحوه گرفتن فرزند خوانده و شرایط قانونی آن صحبت کردیم و مدارک لازم برای پذیرش فرزند خواندگی را ذکر کردیم.
برای اطلاع از شرایط گرفتن فرزند خوانده از بهزیستی باید از متخصص حوزه خانواده کمک بگیرید. در کارمنتو امکان دریافت مشاوره آنلاین تلفنی از بیش از ۳۵۰ کارشناس حرفهای کشور با حفظ محرمانگی اطلاعات وجود دارد که از جدیدترین تکنولوژیهای دنیا استفاده میشود و یک پلتفرم ویژه طراحی شده است. همچنین وضعیت آفلاین یا آنلاین بودن مشاور به دلیل صرفه جویی در زمان کاربران در آن به نمایش گذاشته میشود. قابلیت استفاده از کیف پول و امکان استفاده از شارژ اولیه رایگان نیز وجود دارد. به صورت کلی در این مجموعه امکان دریافت مشاوره سریع در هر جای ایران در لحظه و زیر یک دقیقه با معقولترین و مناسبترین قیمت بازار وجود دارد.
خیلی عالی و جامع توضیح داده بودید، مخصوصاً بخش مربوط به زنان مجرد که میتونن سرپرستی دختران رو بگیرن برام جالب بود. اما یه سوالی دارم: اگر کسی شرایط مالی متوسط داشته باشه ولی از نظر اخلاقی و تحصیلی سطح بالایی داشته باشه، آیا باز هم امکان پذیرش فرزند خوانده از بهزیستی رو داره یا نه؟
ممنون بابت بازخورد دقیق و پرسش هوشمندانهتون.
در فرآیند پذیرش فرزند خوانده از بهزیستی، تمکن مالی یکی از معیارهای اصلی ارزیابی است اما بهتنهایی تعیینکننده نیست. سازمان بهزیستی شرایط کلی فرد یا زوج را بهصورت ترکیبی از سلامت جسم و روان، صلاحیت اخلاقی، ثبات شغلی و توان تربیتی بررسی میکند. اگر فردی سطح تحصیلات بالا، شغل پایدار و محیط خانوادگی مناسبی داشته باشد، معمولاً با ارائه مستندات کافی و شرکت در جلسات روانشناسی، شانس خوبی برای تأیید سرپرستی دارد. پیشنهاد میکنیم حتماً با مشاوران خانواده دارای مجوز رسمی در این مسیر همراه شوید.