عقب‌نشینی ترامپ از مواضع تند علیه اسپانیا؟/ ماجرای کمک‌های دفاعی مادرید به ناتو

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، اسپانیا روز پنجشنبه توضیح داد که دونالد ترامپ پس از تهدید به توقف تجارت، «سخنان خود را نسبت به آن ملایم‌تر کرد»، زیرا از افزایش قابل توجه کمک‌های اسپانیا به این ائتلاف در چند سال گذشته مطلع شد.

در جریان اجلاس ناتو در آنکارا در روز چهارشنبه، ترامپ اسپانیا را «شریک بدی» توصیف کرد و پس از اختلاف نظر بر سر هزینه‌های دفاعی و جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، دستور توقف فوری تمام تجارت با آن را داد. ترامپ در راه بازگشت به ایالات متحده پس از اجلاس، در هواپیمای ایر فورس وان به خبرنگاران گفت: «من مشکلاتی داشتم و هنوز هم دارم. اما اسپانیا امروز به مسیر خود بازگشت. اسپانیا امروز بسیار سخاوتمند بود.»

وقتی از او پرسیده شد که اسپانیا چه کاری انجام داده است، گفت: «آن‌ها به درخواست پرداخت مبالغ هنگفتی پاسخ دادند و اگر این کار را نمی‌کردند، ما حتی با آنها صحبت هم نمی‌کردیم.»

سخنگوی پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، گفت که این نشانه‌ای از پایبندی مادرید به هدف قبلی ناتو مبنی بر صرف ۲٪ از تولید ناخالص داخلی برای دفاع است.

سانچز در اجلاس سران تأیید کرد که اسپانیا امسال پس از دو برابر کردن هزینه‌های اسمی دفاعی خود از ۰.۹۸٪ از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۷ به تقریباً ۳۳ میلیارد یورو (۳۷.۷ میلیارد دلار) به این هدف خواهد رسید.

او اختلاف نظر را کم‌اهمیت جلوه داد و گفت که در طول اجلاس سران گفت‌وگوی «بسیار دوستانه‌ای» با ترامپ داشته است. اما ترامپ بار‌ها از اسپانیا به دلیل رد هدف جدید ناتو مبنی بر صرف ۵٪ از تولید ناخالص داخلی برای دفاع تا سال ۲۰۳۵ انتقاد کرده است.

دولت چپ‌گرای اسپانیا می‌گوید که می‌خواهد به جای افزایش صرف هزینه‌ها به خاطر افزایش آن، به تهدیدات واقعی رسیدگی کند، زیرا این به معنای کاهش مزایای اجتماعی است. هنوز مشخص نیست که منظور از لحن ملایم‌تر ترامپ در مورد تهدیدش برای توقف تجارت چیست.

یک مقام آمریکایی در واشنگتن در پاسخ به سوالی در مورد گام‌های بعدی پس از دستورالعمل‌های ترامپ، به رویترز گفت که آژانس‌های فدرال مربوطه فهرستی از محصولات اسپانیایی را که ممکن است ممنوع شوند، به ترامپ ارائه خواهند داد. وکلای تجاری می‌گویند که ترامپ می‌تواند با استناد به قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین‌المللی، ممنوعیت کامل یا جزئی بر واردات اسپانیا اعمال کند.

موضع محتاطانه اسپانیا

آلوارز خوزه مانوئل آلوارز، وزیر امور خارجه اسپانیا تصمیم گرفت با احتیاط شدید به این نوسانات نزدیک شود و صرفاً اظهار داشت که «سبک سیاسی رئیس جمهور ترامپ شناخته شده است»، که تلویحاً نشان می‌دهد چنین اظهارات متناقضی بخشی از شخصیت سیاسی معمول اوست و واکنش اغراق‌آمیزی را ایجاب نمی‌کند.

آلوارز توضیح داد که اسپانیا با جدیت و ثبات به روابط بین‌الملل نزدیک می‌شود و تسلیم تغییرات لحظه‌ای در لفاظی‌های سیاسی نمی‌شود، به ویژه هنگامی که مربوط به یک شریک استراتژیک مانند ایالات متحده باشد.

این وزیر همچنین تأکید کرد که اسپانیا همچنان به تعهدات خود در ناتو متعهد است و خاطرنشان کرد که این کشور در واقع هزینه‌های دفاعی خود را افزایش داده است، نکته‌ای که به نظر می‌رسد ترامپ در اظهارات بعدی خود به آن اذعان کرده است.

تنش‌ها بر سر هزینه‌های دفاعی ریشه‌های تنش بین واشنگتن و مادرید در درخواست‌های مکرر ترامپ از کشور‌های ناتو برای افزایش هزینه‌های نظامی خود به ۲٪ از تولید ناخالص داخلی نهفته است.

اسپانیا همواره جزو کمترین هزینه‌کنندگان در این اتحاد بوده است و همین امر باعث شده است که هدف انتقاد مکرر رئیس جمهور آمریکا قرار گیرد.

در مقابل، دولت اسپانیا معتقد است که این کشور در مسیر صعودی بودجه دفاعی خود قرار دارد و متعهد است که در آینده نزدیک به هدف مورد نظر برسد.

همچنین خاطرنشان می‌کند که تعهد آن به این اتحاد فراتر از ارقام صرف است و شامل مشارکت فعال در عملیات نظامی و مأموریت‌های بین‌المللی نیز می‌شود.

ناظران معتقدند که اظهارات متناقض ترامپ ممکن است منعکس کننده یک استراتژی مذاکره با هدف فشار بر متحدان برای کسب منافع مالی باشد، یا اینکه این اظهارات صرفاً بخشی از سبک سیاسی او برای تشدید و به دنبال آن کاهش تنش است.

با توجه به تمایل اسپانیا برای حفظ رابطه استراتژیک خود با واشنگتن، موضع محتاطانه آلوارز به عنوان تلاشی برای خنثی کردن بحران و جلوگیری از اهمیت دادن بیش از حد به اظهارات آمریکایی‌ها تفسیر می‌شود.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم مجله فارسی منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − بیست =